Akadálymentes változat
Felhívások
Ugrálóvár bérlés
FIGYELJÜNK ODA EGYMÁSRA!

FELHÍVÁS

 

Tisztelt mezőcsáti lakosok!

 

Évente nagyon sok ember válik a tél áldozatává, és szenved sérüléseket lakáson belül és kívül egyaránt.

 

FIGYELJÜNK ODA EGYMÁSRA! TÖRŐDJÜNK EGYMÁSSAL EBBEN AZ IDŐSZAKBAN MÉG INTENZÍVEBBEN! NE KÉSLEKEDJÜNK A SEGÍTSÉGGEL!

 

Hazánkban a természetes eredetű hideg által okozott ártalom következtében elhunytak száma az utóbbi években rendszeresen meghaladta a kétszáz főt. Az esetek többségében megelőzhető lett volna a tragédia kellő törődéssel. Mindannyiunk felelőssége ilyenkor, hogy jobban odafigyeljünk az egyedül élő idős emberekre, a nehéz körülmények között élő családokra és a betegségük miatt kiszolgáltatott helyzetben élőkre. Ahhoz azonban, hogy segíteni tudjunk az arra rászorulóknak, elsőként tisztában kell lennünk azzal, hogy mely intézmények szolgáltatásai jelenthetnek segítséget a veszélyeztetettek körének. Ezzel az információs anyaggal szeretnénk támpontot adni a városunkban elérhető szociális intézmények szolgáltatásainak rövid bemutatásával és azok elérhetőségének közreadásával.

 

 

Veszélyeztetettek, akik a téli időszakban még nagyobb odafigyelést igényelnek:

  • Önmagukat ellátni nehezen tudó, egyedülálló idős emberek
  • Rossz anyagi körülmények között élő családok
  • Utcán, szülői felügyelet nélkül hagyott gyermekek
  • Krízishelyzetben lévő családok
  • Szenvedélybetegek
  • Pszichés betegségben szenvedők
  • Hajléktalanok

 

Ami segítséget jelenthet az idős emberek számára

Házi segítségnyújtás, melynek keretében biztosított az idős ember gondozása, lakókörnyezetének rendben tartása és a „külvilággal” való folyamatos kapcsolata, ami a vészhelyzetek megelőzésében, illetve azok elhárításában nyújt segítséget.

Jelzőrendszeres házisegítségnyújtás, mely az egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló időskorú betegek részére nyújt biztonságot egy az idős emberhez kihelyezett segélyhívó készülék révén. A szolgáltatás folyamatos készenléti rendszerben működik. A központba érkező segélyhívás esetén egy képzett gondozónő siet az ellátott személy segítségére, aki a probléma elhárítása érdekében azonnal intézkedik.

Idősek nappali ellátója, ahol az önmaguk ellátására részben képes időskorúak napközbeni gondozását végzik, támogatva testi, lelki, szellemi egészségük megőrzését.

 

Ami segítséget jelenthet a nehéz körülmények között élő családok számára:

Családsegítés szolgáltatása a szociális vagy mentálhigiénés (lelki egészség) problémákkal küzdő személyeknek, családoknak nyújt segítséget. A szolgáltatás megszervezi az anyagi nehézségekkel küzdők számára a pénzbeli, természetbeni ellátásokhoz, valamint szociális szolgáltatásokhoz való hozzájutást. Alapszolgáltatás keretén belül családgondozást végez, a folyamatos segítő kapcsolat elősegíti a családban jelentkező működési zavarok, konfliktusok megoldását. Tanácsadással és egyéb szolgáltatásokkal segíti a szociálisan rászoruló, illetve speciális élethelyzetben lévő személyeket, családokat.

Mezőcsáti intézmény, ahol a fenti szolgáltatás elérhető:

Mezőcsáti Kistérség Humánszolgáltató Központ

Cím: 3450 Mezőcsát, Hősök tere 24.

Tel.: +36-49-552-005

Intézményvezető: Kallóné Szilvási Zita